Jadłospis 15-26.10.2018

jadlospis

TYDZIEŃ 42

PONIEDZIAŁEK 15.10.2018

ŚNIADANIE: Chleb biały i razowy, masło, wędlina, pomidor, ogórek świeży, herbata z miodem i cytryną (1,7)

OBIAD: Zupa pomidorowa z makaronem i natką pietruszki, pieczywo białe i razowe, kotlet pożarski w panierce sezamowej, ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej z marchwią i porem w jogurcie, kompot z malin (1,3,7,9,11)

PODWIECZOREK: Kasza manna na mleku polana sokiem z malin, pieczywo chrupkie, owoc (1,7)

WTOREK 16.10.2018

ŚNIADANIE: Bułeczka zwykła, masło, dżem n/s, kakao, owoc (1,7)

OBIAD: Zupa pieczarkowa z ziemniakami, pieczywo białe i razowe, gulasz mięsno- warzywny, kasza gryczana, ogórek konserwowy, kompot wieloowocowy (1,7,9)

PODWIECZOREK: Pieczywo białe i razowe, masło, wędlina, ser żółty, papryka, ogórek świeży, sok jabłkowy (1,7)

ŚRODA 17.10.2018

ŚNIADANIE: Jajko gotowane, wędlina, masło, pieczywo białe i razowe, ogórek świeży, pomidor, kawa biała, (1,3,7)

OBIAD: Zupa kapuśniak, pieczywo białe i razowe, kotlet z fileta kurczaka w panierce, ziemniaki, sałata ze szczypiorkiem w jogurcie greckim, kompot z czarnej porzeczki (1,3,7,9)

PODWIECZOREK: Zapiekanka ryżowa pod pierzynką z jabłkami i cynamonem, mleko (1,7)

CZWARTEK 18.10.2018

ŚNIADANIE: Zupa mleczna z makaronem, chałka z masłem lub dżemem, owoc (1,7)

OBIAD: Zupa fasolowa, pieczywo białe i razowe, pulpety w sosie pomidorowym z natką pietruszki, kasza orkiszowa, ogórek świeży w jogurcie greckim, kompot wieloowocowy (1,3,7,9)

PODWIECZOREK: Bułeczka z ziarnami, pieczywo białe, pasztet z indyka, sałata, pomidor, kompot (1,7)

PIĄTEK 19.10.2018

ŚNIADANIE: Pieczywo białe i razowe, masło, parówka na ciepło, ogórek świeży, papryka, herbata owocowa, (1,7)

OBIAD: Zupa rosół z makaronem, pieczywo białe i razowe, filet z ryby miruny w sosie jogurtowo-koperkowym, ziemniaki, sałata lodowa z papryką, ogórkiem i pestką dyni w oleju, kompot malinowy, jogurt (1,3,4,7,9,10)

PODWIECZOREK: Budyń, herbatniki, owoc (1,7)

TYDZIEŃ 43

PONIEDZIAŁEK 22.10.2018

ŚNIADANIE: Zupa mleczna z płatkami ryżowymi, pieczywo białe i razowe, masło, wędlina, ogórek świeży, herbata owocowa (1,7)

OBIAD: Zupa ogórkowa, pieczywo białe i razowe, spaghetti mięsno- warzywne, kompot z czarnej porzeczki (1,7,9)

PODWIECZOREK: Kisiel, drożdżówka z jabłkami (1 )

WTOREK 23.10.2018

ŚNIADANIE: Bułeczka grahamka, pieczywo białe, masło, pasztet z indyka, sałata, papryka, herbata z miodem i cytryną (1,7)

OBIAD: Zupa barszcz ukraiński, pieczywo białe i razowe, kluski leniwe z serem polane masłem lub śmietaną, woda z cytryną, owoc (1,3,7,9)

PODWIECZOREK: Jogurt naturalny z malinami i musli, pieczywo chrupkie (1,7)

ŚRODA 24.10.2018

ŚNIADANIE: Jajecznica, pieczywo białe i razowe, masło, pomidor, ogórek kiszony, kawa biała (1,3,7)

OBIAD: Zupa krupnik z kaszą jaglaną i natką pietruszki, pieczywo białe i razowe, kotlet ze schabu w panierce, ziemniaki, pomidor w jogurcie greckim, kompot wieloowocowy (1,3,7,9,10)

PODWIECZOREK: Pieczywo białe i razowe, masło, wędlina, papryka, ogórek świeży, kompot (1,7)

CZWARTEK 25.10.2018

ŚNIADANIE: Bułeczka z ziarnami i pieczywo białe, masło, twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem, wędlina, rzodkiewka, herbata owocowa (1,7)

OBIAD: Zupa barszcz czerwony, pieczywo białe i razowe, filet z indyka+ kociołek pełen warzyw, ryż, surówka ogórek kiszony, marchew w oleju, kompot z czarnej porzeczki (1,3,7,9)

PODWIECZOREK: Pieczywo białe i razowe, masło, wędlina, ser żółty, pomidor, ogórek świeży, kompot (1,7)

PIĄTEK 26.10.2018

ŚNIADANIE: Płatki kukurydziane na mleku, pieczywo, masło, wędlina, papryka, ogórek świeży, herbata z miodem i cytryną (1,7)

OBIAD: Zupa pomidorowa z ryżem i natką pietruszki, pieczywo białe i razowe, paluszki rybne z fileta, ziemniaki, kapusta kiszona z marchwią i porem w oleju, sok jabłkowy (1,3,4,7,9)

PODWIECZOREK: Makaron z serem twarogowym półtłustym i owocami, kompot (1,7)

Dwa lub trzy razy w tygodniu do obiadu dawane są owoce.

Dzieci przedszkolne na zgłoszonej diecie bezmlecznej otrzymują zamienniki,: zamiast mleka- herbatę lub kompot, zamiast naleśnika z serem- naleśnik z dżemem, zamiast zupy zabielanej- zupę niezabielaną, zamiast kanapek z serem- kanapki z wędliną, zamiast budyniu- kisiel, zamiast kaszy mannej na mleku- kaszę manną lub owsiankę gotowaną na wodzie.

CYFRY OZNACZAJĄ SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGENY LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

Alergeny : 1.zboża zawierające gluten 2.skorupiaki i produkty pochodne 3.jaja i produkty pochodne 4.ryby i produkty pochodne 5.orzeszki ziemne i produkty pochodne 6.Soja i produkty pochodne 7.Mleko i produkty pochodne 8.Orzechy 9.Seler 10.Gorczyca 11.Nasiona sezamu 12.Dwutlenek siarki i siarczyny 13.Łubin i produkty pochodne 14.Mięczaki i produkty pochodne